Over PaStory | Beladen erfgoed

Welkom bij Davidsfonds!

Ben je op zoek naar een leuke activiteit in jouw buurt? Dan ben je hier aan het juiste adres! Op deze pagina vind je een overzicht van al onze activiteiten, onze laatste nieuwtjes en maak je kennis met het lokaal bestuur. Tot binnenkort!

Aankomende activiteiten

Er zijn op dit moment geen bijeenkomsten gepubliceerd. Probeer het op een later moment nog een keer.

16 mrt

PaStory | Beladen erfgoed

Christophe Busch: ‘Beladen erfgoed: de complexiteit van herdenken en herinneren’

donderdag 16 maart 2023 om 20:00 uur

Het belooft een bijzondere avond te worden, want onze gastspreker is een zeer goede verteller en het onderwerp is zeer actueel. Erfgoed herinnert ons aan wat we deden en wie we zijn. Maar wat als dat verleden heel erg beladen is en gepaard ging met grootschalig geweld en onnoemelijk veel leed? Beladen erfgoed, zoals genocidaal geweld tijdens de Holocaust of de koloniale uitbuiting van het Afrikaanse continent, daagt een samenleving uit om te leren omgaan met een moeilijk verleden. Deze lezing gaat dieper in op de complexiteit van herdenken en herinneren, op wat precies erfgoed is en hoe een voortdurende lerende omgang met beladen erfgoed een hulp kan zijn om elkaars kijk op de geschiedenis en actualiteit beter te begrijpen. Op kritische wijze gaat de spreker in op hoe onze omgang met erfgoed kan bijdragen aan multiperspectiviteit en verdraagzaamheid.

Christophe Busch studeerde criminologie aan de UGent en Holocaust & genocidestudies aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doet onderzoek naar processen van daderschap bij collectief geweld en naar evoluerende beeldvorming over concentratiekampen. Hij werkte in de forensische psychiatrie en was directeur van Kazerne Dossin: memoriaal, museum en onderzoekscentrum over Holocaust en mensenrechten. Hij is een expert in de aanpak van radicalisering en polarisering in onze samenleving. Sinds 2020 is hij de directeur van het Hannah Arendt Instituut.

De lezingen worden i.s.m. de parochie Sint-Laurentius, het Davidsfonds en Karel de Grote Hogeschool aangeboden.

Prijzen

Ticket Prijs
Standaard € 6,00
Studenten € 4,00

In de prijs is ook een drankje begrepen.
Reserveren: Bert Kwaspen
bert.kwaspen@skynet.be

Gaat eenmalig door in KdG hogeschool campus Zuid
Brusselstraat 45 te Antwerpen

Labels: Geschiedenis & ErfgoedMens & MaatschappijLezingActiviteit