Stijn Oosterlynck vertelt het verhaal over 70 jaar ruimtelijk ontwikkeling van de Antwerpse stadsregio.
In de 20ste eeuw sloeg de stadsvlucht van bewoners en handelaars gaten in het stedelijk weefsel, maar vanaf de late jaren 1960 raakten (meer bemiddelde) burgers, beleidsmakers en handelaars langzaam aan opnieuw overtuigd van de kwaliteiten van de stad. Stad en haven groeiden ruimtelijk uit elkaar groeiden, maar de haven botste de voorbije decennia op de grenzen van haar ruimtelijke groei. De electorale opkomst van extreemrechts maakte Antwerpen tot een verdeelde stad, maar tegelijkertijd pionierde men met ondernemende vormen van stedelijk bestuur. In deze lezing vertellen we het verhaal van de ruimtelijke ontwikkeling van de Antwerpse stadsregio in de voorbije 70 jaren. Het is een verhaal van het opbouwen van bestuurskracht, ruimtelijke visievorming en mobilisatie van burgers.’
Prof. Dr. Stijn Oosterlynck is stadssocioloog en coördinator van het onderzoekscentrum Oases aan de Universiteit Antwerpen. Daarnaast is hij ook wetenschappelijk directeur van het Hannah Arendt instituut. Zijn onderzoeksdomeinen zijn velerlei, maar houden altijd verband met stedelijkheid, armoede en diversiteit.
Zijn expertise gaat van lokale sociale innovaties en wat dit betekent voor de toekomst van de welvaartstaat, stadsontwikkeling en participatie naar nieuwe vormen van solidariteit in diversiteit.