Rondleiding Kristus Koningkerk
Geleid bezoek Kristus Koningkerk en tentoonstellingswijk.
Op 30 oktober 1923 riep burgemeester Frans Van Cauwelaert een aantal mensen bij zich en zette zijn voornemen uiteen om, naar aanleiding van 100 jaar Belgische onafhankelijkheid, een Wereldtentoonstelling te organiseren. Er werd beslist om in 1930 een “Wereldtentoonstelling voor Koloniën, Zeevaart en Vlaamse Kunst” op te zetten.
Architect Jos Smolderen kreeg niet alleen de opdracht om de algemene inplanting en de ontwerpen van de paviljoenen te coördineren, maar werd tevens gevraagd om een kerk te bouwen die, samen met de naastgelegen school, zou dienen als tentoonstellingsruimte voor de “Vlaamse Kunst”.
Aangezien reeds voor de eerste wereldoorlog het idee bestond om in deze omgeving aan stadsuitbreiding te doen werden de wegen dermate aangelegd dat zij nadien als straten konden gebruikt worden. Ook het oprichten van een kerk en een school gebeurde in dit perspectief.
De kerk, in neo-Romaans-Byzantijnse stijl, werd op nauwelijks twee jaar gerealiseerd.
Kort na de wereldtentoonstelling werden heel wat woningen opgericht door jonge architecten die geïnspireerd werden door de Nieuwe Zakelijkheidsstijl en het Modernisme.
Locatie:
Brug over de Mastvest ter hoogte van de Eric Sasselaan/ J.B. Verlooystraat.